راه های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان چیست؟
اعتماد به نفس نوجوانان را به جرات میتوان یکی از مهارت های اساسی دانست که تربیت و پرورش نوجوان ید مد نظر قرار داد. به دلیل اهمیت لای این دوره سنی برخی روانشناسان آن را مرحله طوفان و آشوب زندگی میدانند. توجه به تغییرات و تحولاتی که این سن برای نوجوان پیش میآید برای بسیاری از والدین تربیت و نوع برخورد فرزند نوجوانشان به یک معضل و دغدغه تبدیل میشود. مسفانه کم نیستند تعداد والدینی که مسیر اشته و ناست را برای رفر فرزند خود پیش میگیرند که پیامدی جز غرق شدن مشکلات بیشتر ندارد. یک ضرب المثل معروف چینی هست که میگوید:” اگر میخواهی کسی را یک وعده سیر کنی، به او ماهی بده؛ ولی اگر میخواهی یک عمر سیرش کنی به او ماهیگیری یاد بده”.
این مثال به ستی منظور ما از آموزش مهارت های زندگی و تربیت ست نوجوان را زگو میکند؛ هدف ما ست یاد دادن ماهیگیری و به عرتی کمک به رشد و استقلال نوجوان و قرارگرفتن مسیر ست زندگی است. نوجوانی دوره استقلال تیجی از خانواده و ورود به دنیای جدیدی است که طی کردن این مسیر بدون مجهز بودن به مهارتهای ضروری همچون اعتماد به نفس نوجوانان غیر ممکن و حتی خطرآفرین خواهد بود. این مقاله سعی ما براین است یک ابزار و مهارت مهم یعنی اعتماد به نفس نوجوانانرا آموزش دهیم و هم چنین به روشهای ارتقا و افزایش آن نیز توجه کنیم.
اهمیت تقویت اعتماد به نفس نوجوانان
اهمیت تقویت اعتماد به نفس نوجوانانخیلی گسترده میشد. اما بدیهی ترین دلیل اهمیت تقویت اعتماد به نفس نوجوانان این است که کودک خردسال شما ورود به نوجوانی تغییر و تحولات جسمی و روانی گسترده و متفاوت از دوران کودکی را تجربه مینماید.
دوره بلوغ و تحول جنسی و فیزیولوژیکی به خودی خود ملموس و حائز اهمیت هستند که به آموزش و مدیریت والد و نوجوان نیاز دارد؛ اما بخش نگرانکننده این سن متوجه رشد روان و دگرگونی فکری و هیجانی است که ید مورد توجه اساسی قرار گیرد. تحقیقات نشان داده است که دوره نوجوانی “قشر پیش پیشانی” که مسئول تصمیم گیری و برنامه ریزی برای انسان میشد نسبت به “دامه” به عنوان مرکز عواطف و هیجانات، رشد کندتری دارد؛ این بدان معناست که فرزند شما این برهه زمانی معرض احساسات و تصمیم های عاطفی بیشتری قرار دارد که بدون مدیریت و کنترل صحیح میتواند عامل مهم آسیب برای نوجوان شد.
آموزش و تربیت صحیح اعتماد به نفس نوجوانان
یکی از روشهای کنترل هیجان به طور غیر مستقیم میتواند اعتماد به نفس و حل مسائل سایه آن شد که به کارگیری آن بیشتر به اهمیت تقویت اعتماد به نفس نوجوانان پی خواهید برد. مسفانه برخی والدین از راهکارهایی مثل محدود کردن افراطی و کاهش روابط فرزندشان همسالان و جامعه استفاده میکنند و وابسته کردن بیشازحد آنها ، به غلط تصورمیکنند به او کمک کرده اند. اما این روش چق جواب میدهد؟ ما که نمیتوانیم ابد او را حبس و به خود وابسته کنیم چرا که دیر یا زود، از طرق دیگر به اجتماع وارد میشود و آنجاست که اهمیت آموزش و تربیت صحیح خود را نمایان میسازد. اعتماد به نفس یکی از این مهارت هاست که ادامه به آن میپردازیم.
راهکارهای افزایش اعتماد به نفس نوجوانان
راهکارهای افزایش اعتماد به نفس نوجوانان بسته به اینکه نوجوان چه شخصیت و ویژگی هایی دارد حدی متفاوت میشد اما به طورکلی میتوان خصوص راهکارهای اعتماد به نفس نوجوانانبه روشهای زیر اشاره کرد:
- نقاط مثبت و توانایی های خود را بشناسید: ممکن است نوجوانی بگوید “من هیچ ویژگی خوبی ندارم “، ” من سر پا اشته هستم”، ” من هیچ توانایی ندارم” و مواردی از این دست که پیشنهاد میکنیم مراجعه به مشاوره روانشناسی جستوجوی صفات مثبت خود شید و آنها را دسته بندی و یادداشت نمائید. تهیه فهرست توانمندیهاین شگفتزده خواهید شد و نسبت به خود حس مثبت پیدا میکنید. این مرحله یکی از مهم ترین راهکارهای افزایش اعتماد به نفس نوجوانانمی شد، که اهمیت پرداختن به آن را دو چندان میکند.
- مسئوولیت پذیر شید: خیلی از نوجوانان هستند که احساس همه توانی و قت لایتناهی دارند که از آنها برابر هر مشکلی حمایت میکند. به همین خاطر وقتی واقعیت دچارخطا و اشته میشوند شوکه میشوند و به جای پذیرش خطایشان و احساس مسئوولیت مقابل آنها دیگران را مقصر و سرزنش میکنند ، و از آنها اجتناب میکنند.
- دست از سرزنش کردن خود بردارید: “من احمق هستم”، ” زم گند زدم”، ” دست و پا چلفتی هستم”؛ صحبت خیلی از نوجوانان مورد شکستهایشان است. فراموش نکنید هیچ فردی کامل و بیعیب و نقص نیست و همه افراد شکست و ناکامی را کم و بیش تجربه کردهاند، پس شما اولین و اخرین نفر نخواهید بود.
حضور فعال جمع: عضویت شگاه های ورزشی، فعالیت های فوق برنامه مسه ، حضور انجمن های محله، رفتن به مسجد محله و تقویت ورهای معنوی و ارتط خدا، از جمله روشها القای حس مهم و مفید بودن و تعلق گروهی این دوره میشد.
تقویت اعتماد به نفس نوجوانان
بحث شرکت کنید: تعدادی از افراد این دوره سنی به دنل یید و رضایت دیگران هستند به همین خاطر از اظهارنظر و ارائه عقیده مخالف جمع خودداری میکنند و مطیع و گوش به فرمان هستند. به یاد داشته شید هر فردی برای خود رای و طرز تفکر خاصی دارد که برخی مخالف و برخی موافق آن هستند و هیچ کس نمیتواند همه را از خود راضی نگه دارد.
- نه گفتن: امروزه شاهد آمار رو به رشدی از افراد مصرفکننده مواد هستیم که وقتی علت آن را جویا میشویم اکثرا به ناتوانی رد پیشنهاد دوسن برای مصرف مواد اشاره میکنند که علیرغم میل طنیشان نتوانستند مقابل خواسته های نابهجای دوسن نه بگویند. اگر فکر میکنید این مهارت ضعیف هستید حتما به مشاور مراجعه و تحت آموزش قرار بگیرید.
- به خودن محبت کنید: مقابل موفقیتها ولو کوچک و ناچیز، خرید یک هدیه ساده، گفتن جملات مثبت و انرژی بخش به خودن پاداش دهید.
لازم به ذکر است اختلالات طیف افسردگی و اضطراب و برخی اختلالات شخصیت کاهش اعتماد به نفس فرد رو به رو میشویم که حتما ید تحت مشاوره خانواده و روانمانی قرار گیرند. ادامه لازم میدانیم خصوص روشهایی که والدین میتوانند رعایت آنها به تقویت اعتماد به نفس نوجوانان شان کمک نمایند اشارهای داشته شیم.
راهکارهای تقویت اعتماد به نفس نوجوانان توسط والدین
راهکارهای تقویت اعتماد به نفس نوجوانانتوسط والدین نیز بیشمار میشد که ما این مقاله کاربردیترین راهکارهای تقویت اعتماد به نفس نوجوانان توسط والدین برای شما آوردهایم.
- الگوی عملی شید نه صرفا کلامی: یکی از شکایتهای اصلی والدین این است:
” دوست دارم پسر یا دخترم مهمانیها که دعوت میشویم، احوال پرسیکند، صحبت کند؛ اما همیشه پشت من یا پش قایم میشود یا خود را گوشی مشغول میکند. پیشنهاد ما به والدین این است، از موثرترین راهکارهای تقویت اعتماد به نفس نوجوانان توسط والدین، یعنی “الگوی عملی” استفاده نمایند. بدین صورت؛ هر آنچه را که مایل هستید به فرزندن یاد دهید را مثال و نمونه به او نشان دهید. البته نید جنبه مقایسه همسالان و ایجاد حس تبعیض و سرزنش داشته شد.
- ابراز محبت کنید: فرزندن را نامشروط و بدون هیچ اما و اگری دوست بدارید. شما نید او را از محبت خود محروم کنید حتی اگر اشتهی از او سر بزند.
- برای تقویت اعتماد به نفس نوجوانان صفات مثبت آنها را خطاب کنید: پسرعزیزم…. دختر قشنگم…. عزیزهدلم… پسرهوشم…. دلبندم…. دخترمهرنم….، این لحن به او نشان میدهید که متوجه ویژگیهای مثبتش هستید وآنها را به او یادآوری میکنید.
- برای تقویت اعتماد به نفس نوجوانان آنها مشوت کنید: مورد حل مسائل و امور منزل دورهم جمع شوید و راجع به نحوه حل مشکلات نظرخواهی کنید. مقابل نظرات یکدیگرجبهه نگیرید و راهکارهای مختلف را هم امتحان کنید.
برای تقویت اعتماد به نفس نوجوانان به آنها حق انتخاب دهید: فرزند شما حق دارد مورد نوع لس و پوشش و نیازهای خود نظر بدهد و نید او را از این حق محروم کنید چرا که این کار جرات و جسارت و نیاز به استقلال او را سرکوب میکنید و این برای یک نوجوان اصلا خوشایند نیست.
سوالات متداول
اهمیت اعتماد به نفس نوجوانان چیست؟
توجه به تغییرات و تحولاتی که این سن برای نوجوان پیش میآید برای بسیاری از والدین تربیت و نوع برخورد فرزند نوجوانشان به یک معضل و دغدغه تبدیل میشود و این خود گویای اهمیت این دوره از زندگی است.
اعتماد به نفس به چه معناست؟
اعتماد به نفس به زن خیلی ساده ” داشتن ایمان و ور قلبی نسبت به خود و توانمندی ها مواجه مسائل” تعریف میشود.
راهکارهای تقویت اعتماد به نفس نوجوانان چیست؟
ابراز محبت کنید، صفات مثبت او را خطاب کنید، فرزندن مشوت کنید و به او حق انتخاب دهید.
خدمات تلفنی و آنلاین مرکز
هدف مرکز مشاوره و روانشناسی آویژه از ارائه اطلاعات لازم زمینه مشکلات روانی، افزایش آگاهی شماست توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .
این راس مرکز خدمات متنوعی را زمینه مشاوره اعتماد به نفس به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.
راه های افزایش اعتماد به نفس نوجوانان چیست؟
از
09353000102
منبع:لینک منبع