اعتماد به نفس غیر واقع بینانه چیست؟
اعتماد به نفس غیر واقع بینانه بهمعنی اغراق تواناییها و شایستگیهای خود است. بهعرتی افراد اعتماد به نفس غیر واقع بینانه دارای تفکر غیرمنطقی و ملغه آمیزی مورد خود هستند و خود را عامل اصلی هر موفقیت و پیشرفت میدانند. برای مثال، حضور خود شرکت را عامل اصلی کسب میزان لای آمد میدانند و آن را مدیون تلاش و توانایی های خود میدانند، حتی معتقدند بدون حضور آنها، شرکت حتما مشکل مواجه میشود و نمونه های دیگری از افراد اعتماد به نفس غیر واقع بینانه که اطراف خود دیدهاید. هدف ما این مقاله، معرفی افراد اعتماد به نفس کاذب و عوامل بروز آن، همچنین ارائه راهکارهای مقابله ای میشد.
اعتماد به نفس کاذب
بد نیست این نکته را بدانید افراد اعتماد به نفس کاذب یک شبه و ناگهانی دچار این رفر نمیشوند، بلکه ریشه آن به تجارب گذشته و موفقیتهای پیپی بر میگردد و به مرور این تصور را فرد شکل میگیرد:” من فردی فوق العاده مهم هستم”،” من از بقیه برتر هستم”، “همه ید مرا تحسین کنند”، “به من احترام بگذارند”؛ به زن ساده تر دید از لا به پائین به دیگران دارند و همه را مستحق توهین و سرزنش میدانند.
همین جا این نکته را متذکر میشویم که فرق افراد اعتماد به نفس لا و اعتماد به نفس کاذب ورهای غیرواقع بینانه و غیرمنطقی است که افراد اعتماد به نفس کاذب مورد توانایی هایشان دارند. ما هیچ وقت افراد سالم و اعتماد به نفس تحقیر و اهانت نمیبینیم، برعکس این افراد خیرخواه و یاریگر هستند، برای رفاه حال دیگران تلاش میکنند و برای آنها ارزش و احترام قائل هستند.
عوامل بروز اعتماد به نفس غیر واقع بینانه
عوامل بروز اعتماد به نفس غیر واقع بینانه را ید تجارب آسیب زای دوران کودکی، مانند: بفری های جسمی و جنسی، عزت نفس شکننده و ضعیف، سبک فرزندپروری والدین و عوامل محیطی بی اعتر و خطرساز جستوجو کرد. سوالی که ممکن است برای شما هم پیش آید این است: عزت نفس چطور عث بروز اعتماد به نفس کاذب میشود ؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا شما ید تعریف عزت نفس را بدانید. عزت نفس خودپندارهای است که فرد بر مبنای ارزیابی های خود و دیگران بدست می آورد. حال این عزت نفس میتواند مثبت شد یا منفی. منظور ما این مقاله از عزت نفس شکننده همان نوع منفی آن است.
چه افرادی دارای عزت نفس منفی هستند؟
برای پاسخ به این سوال ید ر دیگر به دوران کودکی برگردیم و آن به دنل عواملی شیم که فرد را دچارعزت نفس منفی میکند. ازجمله این عوامل میتوان تجارب پی پی موفقیت را دانست که توسط والدین بیش ازحد مورد توجه و تشویق قرارگرفته اند و این تصور واهی را کودک خود ایجاد کرده اند، برتر و بهترین است و هیچ کس نمی تواند او رقابت کند و تنها او برنده میدان است. از طرفی نوع ارزیابی والدین هم میتوان عوامل بروز اعتماد به نفس کاذب را پیدا کرد، والد سختگیری که برای موفقیت و پیشرفت معیارهای کامل و بی عیب و نقصی را انتخاب کردهاند و تلاش و رفر فرزند خود را آنها محک میزنند.
کودکی که نتواند طبق ملاک های والدش به موفقیت برسد مورد تحقیر و تنبیه و سرزنش قرار میگیرد و همین عامل مهمی ایجاد عزت نفس شکننده و خودپنداره منفی فرد میشود، بزرگسالی هم برای جبران و حفاظت از عزتنفس آسیب دیدهاش به راهکارهای ناسازگاری مانند: ملغه موفقیتهای خود، کوچک جلوه دادن تلاشها و دسوردهای دیگران، احساس برتری شخصی، اهانت به دیگران و تحقیر و سرزنش آنها، خود را سزاوار تحسین و تمجید فراوان دیدن، مقصر جلوه دادن دیگران برای شکست هایش میداند. جالب است بدانید اعتماد به نفس کاذب و عزت نفس ضعیف از ملاکهای اصلی طبقه بندی و تشخیص افراد خودشیفته اختلالات شخصیت میشد.
بروز اعتماد به نفس غیر واقع بینانه فرزندان خانواده
از دیگر عوامل بین تک فرزندان است، والدین این کودکان به سبک لوس و نازپرورده کودک را تربیت میکنند، طوریکه تمام نیازهای کودک به محبت، توجه و پاداش را بدون هیچ نگی برآورده میسازند. کودکی که چنین خانواده های بزرگ میشود هیچ کس را یارای رقابت خود نمیبیند، همیشه خواهان برتری و راس بودن است، دیگران ید نیاز او به توجه و تمجید را رفع کنند غیر اینصورت، آنها را طرد و سرزنش میکنند. دیگران آنها را به عنوان افراد پرتوقع و خودخواهی توصیف میکنند، و خود را لایق برتری و دیگران را لایق حقارت و بیارزششدن میدانند.
معایب اعتماد به نفس غیر واقع بینانه
معایب اعتماد به نفس غیر واقع بینانه پیامدهایی منفی همراه است مانند:
طرد شدن و تنهایی و انزوا، روابطبینفردی ناموفق، زندگی زناشویی ناسازگار.
اعتماد به نفس غیر واقع بینانه نوجوانان
اعتماد به نفس غیر واقع بینانه نوجوانان مقوله بسیار مهمی است که برخی نوجوانان دیده میشود. دوره نوجوانی که بلوغ شروع میشود و به یکسری تغییرات فکری و روانی ختم میشود، دارای ویژگی هایی است که نوع خود میتواند خطرساز و شروع اعتماد به نفس غیر واقع بینانه نوجوانان شند. از جمله آنها، تصور “همه توانی” میشد، این نوع نگرش نوجوان خود را سرشار از قتی جادویی و لاینحل میدانند که جسارت انجام کارهای هیجان و خطرناک را برای آنها فراهم میکند؛ اما واقعیت موانعی برخورد خواهد کرد که تصورش تضاد است وخودپنداره او را خدشه دار میکند، همین میتواند عامل آسیب های دوران نوجوانی چون مصرفمواد، روابط جنسی نامشروع، رانندگی پرخطر و هیجانخواهی افراطی شد.
از دیگر ویژگیهای این دوره، وجود “تماشاگران خیالی” میشد که نوجوان و رفرهای او را نظارهگر هستند و نید مرتکب خطا و اشته شوند؛ این صورت، ارزیابیهای منفی دیگران را به دنل خواهد داشت. نوجوان که جایی برای شکست و ناکامی تعریف نکرده است، صورت ارتکاب اشته، دچار ناامیدی و ماندگی میشود و برای جبران آن دست به تحقیر و سرزنش دیگران میزند و دیگران را عامل شکست خود میداند، خود را لایق بهترینها میداند نه خت و شکست. همه این موارد توجیهی برا اعتماد به نفسکاذب نوجوانان میشد.
مقابله اعتماد به نفس غیر واقع بینانه
مقابله اعتماد به نفس غیر واقع بینانه به راهکارهای بهبود اعتماد به نفس اشاره دارد. همانطور که لاتر ذکر شد اعتماد به نفس غیر واقع بینانه، از علائم اختلال شخصیت خودشیفته و سبک فرزندپروری نازپرورده است؛ بنابراین برای مان، لزوم مراجعه به مشاوره روانشناسی و متخصص مشاوره خانواده این حوزه مهارت های زندگی ضرورت پیدا میکند.
مان اعتماد به نفس غیر واقع بینانه
طرحواره مانی: یکی از رویکردهای روانمانی زمینه مقابله اعتماد به نفس غیر واقع بینانه است. این روش مانی، به کمک خود فرد به ریشه ورهای ناست مورد خود و دیگران میروند و شناسایی عوامل زمینه ساز بروز عقاید غیرمنطقی و ارائه راهکارهای مانی مناسب به مرزه آنها و جایگزینی ورهای سالم و سازگار اقدام مینمایند.
مان شناختی – رفری اعتماد به نفس غیر واقع بینانه
شناختی – رفری: این رویکرد مانی همچون طرحواره مانی، ورهای ناست افراد سروکار دارد، این تفاوت که این روشمانی، بر زمان حال و مشکلات فعلی کید میشود و فارغ از گذشته مشکل به مان و تغییر افکار خودآیند منفی و قواعد ناسازگار میپردازند. این نوع مان افکار فرد را ۳سطح، افکارخودآیند، قواعد ناسازگار و فرض های بنیادین و زیربنایی بررسی میکنند. افکارخودآیند، همان افکاری هستند که بدون دخالت، خودبهخود و لحظه به ذهن خطور میکند و محتوی منفی واقعیت را به سود خود تحریف میکند(فردی که به خاطر کسب نمره پائین امتحان خود را ضعیفترین فرد تصور میکند). قواعدناسازگار، شامل چارچوب ها و ید و نیدهایی میشد که فرد از طریق آنها خود و دیگران را برآورد میکند. نهایت فرضهای زیربنایی که ریشه تجارب دوران کودکی دارد و از طریق والدین برای فرد شکل میگیرد.
سایر مان های اعتماد به نفس غیر واقع بینانه
این رویکرد استفاده از تکنیکهای شناختی و رفری متنوع و البته متناسب مشکل هر مراجعه، او را کسب ورهای منطقی و سالم کمک میکنند. از جمله تکنیکهای شناختی میتوان، ثبت افکارخودآیندمنفی، پیکان رو پائین، بررسی شواهد ئیدکننده و ردکننده افکار، گفتگویی سقراطی، بررسی احتمال، فاجعه زدایی، تکنیک پیوسر اشاره کرد.
تکنیک پیکان رو به پائین : این روشمانی، تک تک افکارخودآیندمنفی فرد را شناسایی و پس از تشخیص برگهای جداگانه و لای صفحه یادداشت میکنند، سپس رسم فلش زیر آن، معنی و مفهوم فکر را فرد بررسی میکنند، اینکار را جایی تمرین میکنند که فرد به غیرمنطقی بودن آن پیمیبرد، به همین ترتیب، تمام افکار اورا بررسی محتوایی میکنند و کشف غیر واقعی بودنشان ، ورهای ست جایگزین میکنند.
تکنیک فاجعه زدایی: این روش، فرد را افکارش روبهرو میکنند و بدترین حالت ممکن را برای آن نظر میگیرند، بهعرتی، فاجعه سازی میکنند، بعد از آن فرد پیوسری معنی و مفهوم هر میزان از فاجعه را بررسی میکند و جایی از پیوسر متوقف میشود که افکار برایش فاجعهزدایی میشود و وری منطقی جایگزین میشود.
روانکاوی: جستوجوی ریشه مشکل و ورهای ناست فرد گذشته و تجارب آسیبزای کودکی، روش مانی این نوع رویکرد بهعنوان یکی از راهکارهای مقابله اعتماد به نفس غیر واقع بینانهمیشد. هیپنوتیزممانی، تکنیک مهمی است که این نوع مان به منظور کند و کاو ریشه مشکلات فرد به کار گرفته میشود.
سوالات متداول
تفاوت اعتماد به نفس لا و اعتماد به نفس غیر واقع بینانه چیست؟
فرق افراد اعتمادبه نفس لا و اعتماد به نفس غیر واقع بینانه ورهای غیرواقع بینانه و غیرمنطقی است که افراد اعتماد به نفس کاذب مورد تواناییهای شان دارند
افراد دارای اعتماد به نفس پایین چه کسانی هستند؟
برای پاسخ به این سوال ید ر دیگر به دوران کودکی برگردیم و آن به دنل عواملی شیم که فرد را دچارعزت نفس منفی میکند. ازجمله این عوامل میتوان تجارب پی پی موفقیت را دانست که توسط والدین بیش ازحد مورد توجه و تشویق قرارگرفته اند و این تصور واهی را کودک خود ایجاد کردهاند، برتر و بهترین است و هیچ کس نمیتواند او رقابت کند و تنها او برنده میدان است
شروع اعتماد به نفس غیر واقع بینانه نوجوانان چه زمانی است؟
اعتماد به نفس غیر واقع بینانه نوجوانان مقوله بسیار مهمی است که برخی نوجوانان دیده میشود. دوره نوجوانی که بلوغ شروع میشود و به یکسری تغییرات فکری و روانی ختم میشود، دارای ویژگیهایی است که نوع خود میتواند خطرساز و شروع اعتماد به نفس غیر واقع بینانه نوجوانان شند.
خدمات تلفنی و آنلاین مرکز
هدف مرکز مشاوره و روانشناسی آویژه از ارائه اطلاعات لازم زمینه مشکلات روانی، افزایش آگاهی شماست توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .
این راس مرکز خدمات متنوعی را زمینه مشاوره اعتماد به نفس به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.
منبع: a stupid black hole of unrealistic confidence | Enlightened …
اعتماد به نفس غیر واقع بینانه چیست؟
از
09353000102
منبع:لینک منبع